Bemutatkozunk

Ha a kedves vendég betér hozzánk, felnézve az előtér homlokzatára, ez a mondat fogadja: „Isten hozta a kultúra házában!” Célunk valóban ez: olyan közösségi tér kialakítása, ahol hajlékra találhat a kultúra számos ága és második otthonukra lelhetnek az egyes művészeti csoportok és kultúrabarát emberek.

A Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház épülete
– az országban egyedülálló színháztermünk előterének kazettás famennyezete –

A szakmai munka 1988 óta folyik városunk egyik legpatinásabb épületében, amit a XX. század elején emeltek Padányi Gulyás Jenő, építészmérnök tervei alapján a korra jellemző magyaros szecessziós stílusban. Korábban vármegyeháza volt, de 1988-tól, miután elkészült a Bán Ferenc, építész által tervezett színházépület, a közművelődés színterévé vált. A teátrum előcsarnoka a felső-Tisza–vidéki református templomok kazettás famennyezeteinek hagyományát idézi. A Bráda Tibor, festőművész által készített mennyezetkép nyolc művészeti ágat mintáz meg. Megjelenik az építészet, a színház, a film, az irodalom, a zene, a cirkusz, a festészet és a tánc allegóriája.
Színháztermünkben számos budapesti, vidéki és határon túli magyar társulat mutatkozott már be. Évadonként mintegy hatvan gyermek, ifjúsági és felnőtt előadást láthat a kedves közönség. Ezek mellett a terem kiváló akusztikai adottságainak köszönhetően gyakran helyet biztosítunk komolyzenei esteknek, hangversenyeknek, de a könnyűzene jeles képviselői (Zorán, Cotton Club Singers) is egyre gyakrabban koncerteznek nálunk.  

 

Munkánk

A Művelődési Központ városunk közművelődési alapintézménye, a Mátészalkán és környékén létrehozott kulturális értékek bemutató helye, valamint újak létrehozásának ösztönzője, a civil közösségek, az amatőr művészeti tevékenységek otthona, segítője. Munkánkkal igyekszünk hozzájárulni a magyar nemzeti kultúra hagyományainak, értékeinek megőrzéséhez, ápolásához, a lokálpatriotizmus erősítéséhez.
A szakmai feladatokat 5 főfoglalkozású, felsőfokú végzetséggel rendelkező népművelő látja el. Az intézmény munkatársainak összlétszáma 14 fő.
Az év során igyekszünk minél színesebb programokat kínálni kedves közönségünknek. A nagytermi rendezvényeken túl fontos szerepe van a kiscsoportos közművelődési formáknak, művészeti tanfolyamoknak, csoportoknak, kluboknak.

Az amatőr színjátszás népszerűségére építve 2000 novemberében rendeztük meg először a háromnapos Amatőr Színjátszó Találkozót, a régió amatőr és határon túli színjátszó csoportjainak közreműködésével. Az azóta hagyománnyá vált program célja, lehetőséget biztosítani arra, hogy a csoportok megismerjék egymás munkáját, szakmai fórumon cserélhessék ki tapasztalataikat és három napon át szórakoztassák Mátészalka és a térség színházkedvelő közönségét.

Helyet biztosít intézményünk balett, modern- és társastánc-oktatásnak, jóga tanfolyamnak és színjátszó képzésnek is.

Nyáron UDVARIas ESTÉK címmel a belső udvarban könnyed, hangulatos szabadtéri előadásokat kínálunk az érdeklődőknek, melyre júliusi és augusztusi estéken várjuk a közönséget. Ezeken az esteken hivatásos produkciók mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak a felnövekvő generáció tehetségei zenés, énekes, táncos produkcióikkal.

A Városi Művelődési Központ aktív szervezője, közreműködője az állami ünnepségeknek, a városi nagy kulturális rendezvényeknek, amelyek közül a legjelentősebb a Mátészalkai Fényes Napok Kulturális és Idegenforgalmi Fesztivál.

Intézményünk színteret, szakmai segítséget nyújt az oktatási intézmények, a civil kezdeményezések társas összejövetelei és egyre növekvő számú műsoros rendezvényei lebonyolításához.

 

Bérelhető termeink

A régi épületszárny első emeletén kialakított oktatótermeink gyakori helyszínéül szolgálnak különféle tanfolyamoknak, továbbképzéseknek. Ezek közül két helyiség maximum 20, két terem pedig maximum 40 férőhellyel bír. Szintén az első emeleten található a 130 fő befogadására alkalmas kamaratermünk, mely az elegáns környezetnek köszönhetően konferenciák, sajtótájékoztatók megrendezésére is kiválóan alkalmas. A földszinti tánctermünkben balett-, modern-, társastánc- és jógatanfolyamot lehet tartani a mozogni vágyóknak.

 
Design: Filep Anita, Code: DTP Bt